גופנים

גופן

מרכיב מרכזי בעיצוב גרפי של מידע טקסטואלי הוא בחירת הגופן המתאים. במודעות אבל הנתלות ברחובות משמש באופן בלעדי הגופן "חיים", שלו אותיות מרובעות כבדות, ואיש לא יעלה על דעתו שימוש בגופן אחר למטרה זו. במקרים אחרים ניתן למעצב חופש עיצובי גדול יותר, אך גם זאת במסגרת הנורמות שנקבעו בתחומים שונים. לעתים כולל העיצוב הגרפי גם עיצובו של גופן חדש. דוגמה בולטת לחשיבות הגופן בעיצובו של ספר ניתנת בתנ"ך קורן, אשר אות "קורן" שעוצבה במיוחד לשם הדפסתו הפכה לאות התקנית להדפסת פסוקים מן התנ"ך. מפורסם וותיק יותר הוא כתב רש"י, שהינו אחד הגופנים העתיקים ביותר בשפה העברית, אשר שימש באופן בלעדי כמעט להדפסת פירוש רש"י לתנ"ך ולתלמוד, כמו גם פירושים אחרים.

[עריכה] הגופן כמקשר לתרבות זרה

החלפת גופן לאלפבית שונה היא דרך ליצירת זיקה הדוקה לתרבות שבה משמש האלפבית האחר.
עטיפת אלבומו של פול מקרטני

קירילית מדומה (Faux Cyrillic) היא החלפה של אותיות לטיניות באותיות קיריליות בכדי להקנות נופך רוסי. שמה של רוסיה עצמה, לדוגמה, נכתב במקומות רבים כ-Яussia; האות הראשונה קיימת ברוסית ונראית כתמונת ראי של האות R הלטינית. דוגמאות נוספות:

* סרט הקומדיה האמריקני מ-1966, "The Russian Are Coming" ("הרוסים באים"; ה-R הוחלפה בחלק מהכרזות ב-Я),
* אלבום של פול מקרטני מ-1988 שנקרא CHOBA B CCCP (זהו שם רוסי אמיתי שפירושו: "בחזרה לברית המועצות". השימוש בקירילית מדומה נעשה על גבי עטיפת האלבום, כשבשמו של הזמר שולבו אותיות רוסיות),
* הפנזין APPAЯATCHIK,
* משחק המחשב טטריס (TetЯis), אשר פותח ברוסיה,
* הלהקה הפרודית הפינית LЭИIИGЯAD COWBOYS.

ה-Я בשמה של חברת הצעצועים Toys Я Us אינה מהווה דוגמה לקירילית מדומה; בהחלטה עיצובית זו הכוונה הייתה לחקות כתיבה של ילדים, אשר לעתים מתבלבלים בכותבם את האות R.
אותיות יווניות משולבות בכרזה האנגלית של הסרט "החתונה היוונית שלי"

בטכניקה דומה משמשים גם סוגי אלפבית נוספים. בכרזות של סרט הקולנוע האמריקני "החתונה היוונית שלי" (2002) הוחלפה E ב-Σ (סיגמא) היוונית. מסעדות סיניות, הודיות ויפניות רבות כותבות את שמן באותיות לטיניות אך בגופן המזכיר את מראה הכתב הסיני, ההינדי והיפני. הקומיקס "האגאר הנורא" נכתב לעתים Hågar the Hørrible, תוך שימוש באותיות נורבגיות, לשם הדגשת הנושא הוויקינגי של הקומיקס. בישראל, עשתה חברת קפולסקי שימוש דומה באותיות לטיניות כדי להרכיב את אותיות הלוגו של הרשת בעברית.